اپلیکیشن روبیکا که در ایام نوروز ۹۷ به کاربران ایرانی معرفی و عرضه شد، حواشی زیادی به همراه داشته و بیش از آنکه به دلیل امکانات و خدماتی که به کاربران ارایه میدهد شناخته شود، به حواشی موجود در آن معروف بوده و بحثهایی که بر سر امنیت این اپلیکیشن وجود داشته، موافقان و مخالفان زیادی دارد که حال ما قصد داریم به بیان دلایلی بپردازیم که استفاده نکردن از روبیکا را توجیه میکند.
این اپلیکیشن که با یک بودجه عظیم تبلیغاتی پا به عرصه گذاشته و در سریالهای مختلف رسانه ملی و همچنین تبلیغات محیطی معرفی شده، در بین کاربران ایرانی حسابی شناخته شده و به شهرت بینظیری رسیده است ولی این اپلیکیشن معایبی نیز دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
۱- مساله مبهم امنیت در روبیکا آزار دهنده است!
مهمترین دلیلی که مخالفین این اپلیکیشن مطرح میکنند، دسترسیهایی است که در سورس این اپلیکیشن به دیگر برنامههای کاربران وجود دارد. طبق بررسیهایی که توسط آزمایشگاه آیتیرسان انجام شد، دسترسی روبیکا به تلگرام و سایر پیام رسانهای موجود در سیستم عامل کاربران و این دسترسیها مورد اعتراض بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی شده است.
در مقابل موافقین این اپلیکیشن میگویند دسترسیهای موجود در روبیکا طبیعی بوده و بسیاری از برنامههای اندرویدی دارای این دسترسیها هستند و نکته عجیب و جدیدی نیست که در اپلیکیشن روبیکا وجود دارد. اما مخالفین روبیکا در پاسخ به مبهم بودن اطلاعات مالک یا مالکین این اپلیکیشن و عدم شناخته شده بودنشان را نگران کننده ارزیابی میکنند چرا که دسترسیهای موجود، اطلاعاتی را در اختیار افراد ناشناس قرار میدهد که میتوانند اقدامات خرابکارانهای را علیه کاربران داشته باشد.
۲- کامل نبودن بخشهای مختلف اپلیکیشن روبیکا
یکی دیگر از دلایل عدم استفاده از اپلیکیشن روبیکا، کامل نبودن بخشهای مختلف آن است که باعث میشودروبیکا صرفا یک اپلیکیشن نیمه کاره به نظر برسد و در مواردی که مدعی است، نتواند نیازهای کاربران را برطرف کند. به طور مثال در بخش پخش زنده این اپلیکیشن، بعضی از شبکههای پرطرفدار مانند تماشا و آیفیلم وجود ندارد و این ضعف عجیب به نظر میرسد چرا که همه اپلیکیشنهای موجود در زمینه پخش زنده تلویزیون از همه کانالهای صدا و سیمای کشور پشتیبانی میکنند ولی در روبیکا که بهنظر از پشتوانه بسیار قوی برخوردار است، بسیاری از شبکههای تلویزیون وجود ندارند و کاربر میبایست برای مشاهده آنها از دیگر اپلیکیشنهای موجود استفاده نماید.
در حالیکه رسانه ملی دارای بیش از ۳۰ کانال مختلف کشوری و استانی است، این اپلیکیشن صرفا ۱۰ کانال را پشتیبانی کرده و به نظر میرسد شبکههای دیگر در پروسه برنامه نویسی و طراحی روبیکا فراموش شدهاند.
از دیگر ضعفهای موجود در زمینه محتوای این اپلیکیشن کامل نبودن محتوای ویدیویی ارایه شده توسط تامین کنندگان آن است. بر خلاف ادعای مسئولین روبیکا، همه سریالها و فیلمهای پرطرفدار در این اپلیکیشن جود ندارد و یکجا جمع شدن ۱۰-۱۲ اپلیکیشن در یک برنامه صحت ندارد.
به طور مثال سریالهای پرطرفداری مانند شهرزاد یا بسیاری از فیلمهای سینمایی روز دنیا در روبیکا وجود ندارند و صرفا فیلم و سریالهایی در روبیکا دیده میشوند که اصولا با کمی جستجو میتوان نسخههای رایگان آنها را (رایگان و قانونی) پیدا کرد.
۳- عدم مشخص بودن هویت سازندگان روبیکا
طبق اطلاعات رسمی سایت رسمی روبیکا، شرکت طراح این اپلیکیشن به نام شرکت فناوران نوین هوشمند پارسی ثبت شده است. اما جالب است بدانید که دامنه این اپلیکیشن به نام پردیس هوشمند آسمان درج شده که کاملا متفاوت از شرکت مذکور در سایت رسمی این شرکت است.
در مورد سوابق این شرکتها موارد زیادی را میتوان مطرح کرد ولی نکته مورد بحث ما در این مطلب، مبهم بودن متولیان روبیکاست که این تفاوتها و تناقضها، ما را بیش از آنکه به خدمات ارایه شده در آن جلب نماید، به ترسی وا میدارد که ناشی از در اختیار قرار گرفتن اطلاعات شخصی کاربران در روبیکاست.
همانطور که در نکته اول این مقاله گفتیم، دسترسیهای موجود در سورس روبیکا به این دلیل نگران کننده است که یک اپلیکیشن مبهم و پرسوال به نظر میرسد که به صورت رسمی اطلاعاتی از آن در دسترس نیست.
۴- کندیها و قطعیهای ناگهانی
در حین کار با این اپلیکیشن که به دلیل نگارش بررسی آن و همچنین معایب و مزایایش صورت گرفته است، به کرات مشاهده کردیم که قطعی ناگهانی و پیامهای عدم اتصال به سرور این اپلیکیشن، اتفاق ناگزیر روبیکا بوده که اگر حوصله این پیامها را نداشته باشید، قطعا آزاردهنده خواهد بود.
شاید دلیل این قطعیهای لحظهای که معمولا با یک باز و بسته کردن اپ حل میشود، به دلیل ضعف سرور آن یا مشکل برنامه نویسی روبیکا باشد.
۵- عدم حضور مستقیم افراد و برنامهها در شبکه تعاملی روبیکا
یکی از بخشهایی که به شدت در تبلیغات روبیکا به آن پرداخته میشود، بخش تعاملی روبیکا است که مسئولین اپلیکیشن مدعی شدهاند هنرمندان و افراد شناخته شده به صورت مستقیم با مردم در ارتباط هستند، اما بررسیهای ساده ما نشان میدهد لحن نوشتاری پیامها و تصاویر منتشر شده، در خوشبینانهترین حالت توسط یک ادمین مشترک اختصاصی برای تمامی صفحات موجود منتشر شده است.
۶- کامل نبودن بخش مگاپی بر خلاف ادعاها!
یکی از بخشهای ویژه و مهم اپلیکیشن روبیکا، بخش پرداخت، خرید و شارژ آن است که مسئولینش مدعی هستند دریایی از امکانات پرداخت و مالی را در اختیار کاربران قرار میدهند ولی تنها امکانی که آنهم به صورت نصف و نیمه در اختیار کاربران است، بخش خرید شارژ است. به طور کلی تمام ادعاهای روبیکا مبنی بر جامع بودن بخش مالی آن، صرفا امکان خرید شارژ است و با پرداخت درون برنامهای موجود در آن صورت میگیرد که به دلایل امنیتی حتی نمیتوان از آن استفاده کرد!
شما هم اشکالات و دلایل استفاده یا استفاده نکردنتان از اپلیکیشن روبیکا را در بخش نظرات مطرح کنید.