صبح امروز و در یک سمینار خبری که با حضور مدیران دیجی کالا و خبرنگاران در محل این شرکت در جاده فتح تهران به همراه بازدید از سوله بزرگ ۵۰ هزار متری و جدید آن برگزار شد، برادران محمدی به عنوان بنیان گذاران این استارتاپ موفق ایرانی، شرایط حال و برنامههای آینده بزرگترین فروشگاه آنلاین ایران را تشریح کردند.
سعید و حمید محمدی، با اشاره به اینکه دیجی کالا در بهمن سال ۸۵ با سرمایه اولیه نزدیک به صفر تاسیس شد، گفتند: ایده اولیه تاسیس دیجی کالا یک تجربه شخصی نامناسب از دوربین عکاسی بود که سبب شد تا یک نیازی در بازار احساس کنیم که یک خلا برای وجود محتوای مناسب در خرید وجود دارد.
امروز دیجی کالا بیش از ۲۵۰۰ نیروی تمام وقت دارد و بستری برای فروش اینترنتی کالا با مدل کسب و کار b2c است که میخواهد در ایران و منطقه مرجعی برای جستجوی تمامی کالاها باشد.
امروز میخواهیم درباره چشم انداز دیجی کالا صحبت میکنیم که از سه چهار سال پیش مطرح شد. روزی که ما دیجی کالا را تاسیس میکردیم، هدف ما نهایتا تبدیل شدن به بزرگترین خرده فروشی ایران بود اما آن را آپدیت کرده و تبدیل شدن به بزرگترین خرده فروش منطقه و خاورمیانه را اکنون در نظر داریم.
یکی از موضوعاتی که همیشه برای ما اهمیت داشت، این بود که بتوانیم به یک مساله کمک کنیم. همه ما در ایران میدانیم که متاسفانه برندهای بزرگ نداریم. ما مانند بسیاری از کشورها چون آلمان و ژاپن، برندهایی که مردم به آنها اتکا کنند و بخشی از هویت کشور را از آن یاد کنند، نداریم و میخواهیم گروه دیجیکالا تبدیل به این برند برای ایران شود.
تبدیل شدن به بزرگترین خرده فروش منطقه و خاورمیانه را اکنون در نظر داریم
در حال حاضر بیش از ۲ میلیون کاربر تجربه خرید از دیجی کالا دارند. بیش از ۳۰۰۰ فروشنده از طریق دیجی کالا محصولات خودشان را میفروشند و ما در رتبه الکسا پس از گوگل و آپارات مکان سوم را در ایران داریم. به طور متوسط ما رشد سالیانه ۱۰۰درصد داشتهایم و بیش از ۹۰ درصد از سهم خرده فروشی آنلاین از دیدگاه مبلغ فروش، متعلق به دیجی کالاست و روزانه بیش از ۲ میلیون بازدید از دیجی کالا صورت میگیرد.
از دیدگاه کار آفرینی، هزینه راه اندازی یک شغل متفاوت است. در پتروشیمی بین ۲ تا ۳ میلیارد تومان هزینه نیاز است و به طور میانگین برای همه مشاغل این عدد بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان است. اما این رقم برای استارتاپها بین ۷۵ تا ۱۰۰ میلیون تومان است که در مقایسه با اکثر مشاغل، سرمایه کمتری نیاز دارد.
در چشم انداز ۳ ساله دیجی کالا ما پیش بینی میکنیم که ۱۰ هزار شغل مستقیم داشته باشیم که البته برای مشاغل غیر مستقیم به دهها هزار شغل میرسیم.
اگر بخواهیم برای این کسب و کار مسئولیت اجتماعی را در نظر بگیریم، بایستی بگوییم که از سال ۹۴ که بخش کتاب و رسانه راه اندازی شد، حدود ۵۴۰ هزار جلد کتاب چاپی فروخته شد. ۵۰ هزار کالا از تنوع محصولات در دیجی کالا، محصولات ایرانی هستند. حدود ۱۰۰ هزار کالای صنایع دستی فروخته شده است که ۱۶۲ کارگاه مورد حمایت دیجی کالا بهصورت مستقیم قرار گرفتند. ما کالاهای زیادی داشتیم که بدین خاطر فروششان چند برابر شده است.
از حدود سه سال پیش با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری، کمپینی برای حمایت از کالای ایرانی داشتیم تا برندهای ایرانی خوب را شناسایی کرده و امکانی ایجاد کنیم که در دیجی کالا عرضه شوند تا کمک کوچکی جهت حمایت از آنها داشته باشیم.
در چشم انداز ۳ ساله دیجی کالا ما پیش بینی میکنیم که ۱۰ هزار شغل مستقیم داشته باشیم که البته برای مشاغل غیر مستقیم به دهها هزار شغل میرسیم
خبر جدید دیگر این است که دیجی کالا در کمتر از یک سال پیش، برای اولین بار درها را برای فروشندگان و کسب و کارهای گوناگون باز کرد تا بتوانند به عنوان یک فروشنده در پلتفرم دیجیکالا ثبت نام، کالاهای خودشان را قرار داده، قیمت گذاری کرده و به مصرف کننده بفروشند. در این بین خدمات زیادی چون تولید محتوا، سرویسهای بازاریابی و فروش، پخش و… را از دیجی کالا میگیرند. این اتفاق در طی یک سال گذشته افتاده که طی مهمترین تغییرات ماهوی دیجیکالا بوده است.
در حال حاضر سههزار فروشنده فعال هستند که ما تا ۱۰۰هزار تولید کننده و فروشنده را برای این پلتفرم پیش بینی کردهایم. از تولید کننده بزرگ تا کسانی که در خانه کار میکنند، شامل این طرح میشوند و هدف گذاری ما بر روی ۲۰۰ میلیون نفر کاربر از کشورهای گوناگون است.
مزیتها از منظر کسب و کارها در دیجی کالا اول دسترسی به بازاری به وسعت ایران است. سپس دسترسی به بازارهای صادراتی خواهد بود. همچنین روشهای نوین بازاریابی و فروش سبب میشود تا محصول بهتر معرفی شده و همچنین محدودیتی برای فروش نیز در روش آنلاین وجود نداشته باشد.
برای آنکه بتوانیم ۱۰۰هزار فروشنده را پذیرا باشیم، یک سری زیر ساخت نیاز است. از وبسایت، تجهیزات فنی و ابزارهای مارکتینگ و کال سنتر که بگذریم، یکی از مهمترینها بحثها، مرکز پردازش سفارشات است که تکمیل کننده آخرین حلقه این زنجیره است. ما تا خرداد ماه از مرکز دیگری با ظرفیت محدودتر استفاده میکردیم که مرکز جدید را ظرف ۷ تا ۸ ماه راه اندازی کردیم که تا پیش از این یک سوله نیمه کاره با شرایط نامساعد بود.
برای آنکه بتوانیم در این مرکز که ۵۰هزار متر مربع فضا دارد، پذیرش ۴ میلیون کالا را فراهم کنیم، ۲ کیلومتر نوار نقاله استفاده شده است!
برای آنکه بتوانیم در این مرکز که ۵۰هزار متر مربع فضا دارد، پذیرش ۴ میلیون کالا را فراهم کنیم، ۲ کیلومتر نوار نقاله استفاده شده است! در این مرکز امکان داریم که روزانه ۳۰۰هزار کالا را پردازش کرده و به صورت ۷ روز هفته خدمت رسانی کنیم. ۹۰۰ نفر به صورت فول تایم در این محل مشغول بوده و از زمانی که مشتری سفارش خودش را ثبت میکند، ظرف ۲۰ دقیقه کالای وی آماده خواهد شد که در مقیاس جهانی عدد بسیار خوبی است.
در دو روز آینده کمپین بزرگ جشنواره یلدا را از ساعت ۱۲ شب سهشنبه آغاز میکنیم. هدف اصلی این جشنواره این نیست که بیشتر بفروشیم، بلکه هدف این است که بتوانیم برای افرادی که عادت خرید آفلاین دارند، انگیزهای ایجاد کنیم تا تبدیل به یک مشتری آنلاین شوند. در واقع جشنواره یلدا کمک کند تا افرادی که تجربه خرید اینترنتی نداشته و یک مقاومتی در آنها برای این نوع خرید است، با این مدل پروموشنها یک انگیزهای پیدا کنند تا اینرسی مقاومتشان از بین رفته و چنین تجربهای را کسب کنند.
ما در سال ۹۳ برای نخستین بار این جشنواره را آغاز کردیم که تبدیل به بزرگترین رویداد اینترنتی ایران شد که در طی این سالها همکاران دیگری هم به آن افزوده شدند. در جشنوارههای قبلی ما به رکورد ۲۵۰ هزار کالا در یک روز رسیدیم که توانست خیلی تاثیر مثبتی بر روی فرآیند خرید بگذارد. پیش بینی فروش ما برای کمپین شب یلدا فروش ۱ میلیون کالا است که نشان از درگیری صدها هزار کاربر دارد و بازدید دیجیکالا به بیش از ۱۵ میلیون رسیده و بالاتر از ۶۰۰ برند ایرانی در این جشنواره کالای خودشان را فروخته و ۵۰ هزار نوع کالای نشاندار یلدا که حاکی از تخفیف ویژه یلدا است، عرضه خواهد شد.
یکی از برنامههای اصلی در سال ۹۷ حضور در کشورهای منطقه است. گسترش زیرساختهای لجستیگ برای تجارت الکترونیک در کشور را مد نظر داریم تا بتوانیم شبکه توزیع خودمان در شهرهای خیلی کوچک نیز گسترش دهیم. همچنین در سال آینده سبد کالای دیجیکالا را با محصولات FMCG یا کالاهای تند مصرف و غذایی گسترش میدهیم. راه اندازی سرویس ارسال فوق سریع را در تهران انجام خواهیم داد که در عرض دو سه ساعت، محصول را تحویل میدهند. ارایه سرویس پرایم هم به مشتریان ویژه عرضه میکنیم و برای نخستین بار سیستم مشارکت در فروش یا Affiliate را در دیجی کالا راه اندازی خواهیم نمود.
پیش بینی فروش ما برای کمپین شب یلدا فروش ۱ میلیون کالا است
پس از صبحتهای کامل برادران محمدی، نوبت به بخش پرسش و پاسخ رسید که گزیدهای از آن را در ادامه میخوانید.
دیجی کالا هیچ سهام دار غیر خصوصی ندارد. ما (برادران محمدی) به عنوان موسسان، سرآوا و همچنین صندوق IIIC که متشکل از چند شرکت سرمایه گذار اروپایی هستند و کمتر از ۲۰ درصد سهم دیجیکالا را به خود اختصاص دادهاند، همگی خصوصی بوده و به هیچ نهاد دولتی یا نظامی وابستگی نداریم.
اگر بتوانیم برنامههای خودمان را به انجام برسانیم، دیجی کالا به عنوان نخستین شرکت استارتاپی با ارزش بالاتر از ۱ میلیارد دلار خواهد شد.
سرمایه گذار هلندی جدید دیجیکالا، یک شرکت مشهور یا باسابقه نیست و یک صندوق است که در آن یک عده جمع شده، سرمایههای خود را در آن قرار داده و این سرمایه در حوزههای مختلف تعریف شده قرار میگیرد. در واقع به جای آنکه ما ۱۰ سرمایه گذار را در چندین پروسه طولانی وارد کشور کنیم، آنها همه پولها را در داخل یک صندوق گذاشته و سرمایه گذاری میکنند و به همین خاطر ما یک سهامدار داشته و مدیریت آن به جای چندین سرمایه گذار نیز بسیار راحتتر صورت میپذیرد.
در سال آینده سبد کالای دیجیکالا را با محصولات FMCG یا کالاهای تند مصرف و غذایی گسترش میدهیم
در ارتباط با گرانتر بودن محصولات شگفت انگیر دیجیکالا در مقایسه با بازار، طبیعتا دیجی کالا به عنوان یک فروشگاه اینترنتی معتبر و بزرگ، نمیتواند با اراده و انگیزه اشتباهاتی را انجام دهد. بایستی بدانید ما یک تیم با عنوان «تجربه مشتریان» داریم که ۱۰ تا ۱۲ نفر هستند و کارشان رصد کردن این موضوعات و جلوگیری از قیمت گذاری اشتباه است. پیش از اینکه کالایی وارد بخش شگفت انگیز دیجی کالا شود، موارد قیمتی چک میشوند. ما همیشه تعداد زیادی از این موضوعات را تا انتها بررسی میکنیم و تقریبا همه موارد وقتی خوب بررسی میشود، یک اشکالی وجود دارد. ما با خیال راحت به شما میگوییم که تمام موارد کنترل میشود. همچنین بخشی به عنوان تضمین قیمت داریم که به آن سریعا رسیدگی میکنیم. مثلا بسیاری از فروشگاهها حاضر به ارایه فاکتور نمیشوند زیرا آن کالا قاچاق است و نهایتا بهایش از کالای دیجیکالا با احتساب مالیات، بالاتر خواهد رفت.
در ارتباط با همپوشانی دستهبندی دیجی کالا و دیجی استایل در فروش پوشاک، بایستی بگوییم که دیجی استایل به کالاهای با کیفیت و گران قیمت همیشه بها داده و اجناس آن در رنج بهای بالایی به خاطر استفاده از برندهای معتبر قرار میگیرند اما در دیجیکالا تلاش ما بر عرضه پوشاکی است که تهیه آن برای اکثر کاربران راحتتر بوده و بهای پایینتری در مقایسه با دیجیاستایل داشته باشند. این روند عرضه پوشاک ارزانتر در دیجیکالا را هم بهصورت گستردهتر ادامه خواهیم داد.
پس از این صحبتها، بازدید کاملی از سوله بسیار بزرگ و مجهز نگهداری و تحویل کالاهای دیجیکالا و همچنین مراکز مهمی چون تولید محتوا، مرکز ارتباط با مشتریان، کالاهای مرجوعی و… نیز انجام شد