تکنولوژیک نیوز

کشف راز مومیایی ۴ هزار ساله مصری توسط دانشمندان

گروهی از دانشمندان جسد‌شناسی موفق به استخراج DNA از یک مومیایی ۴۰۰۰ ساله شدند و با کمک نتایج به‌دست آمده، توانستند راز مقبره غارت شده را بعد از یک قرن حل کنند. ماجرای اسرارآمیز این مومیایی مرموز از آن‌جایی آغاز شد که سال ۱۹۱۵ در حین حفاری‌های اکتشافی در یک آرامگاه مصری، باستان‌شناسان با یک جسد مومیایی روبرو شدند که سر جدا شده‌اش در حالی که هنوز باند‌پیچی آن تکمیل نبود در بالای تابوت رها شده بود.

طبق توضیحات محققان، این مومیایی متعلق به یکی از فرمانروایان دوران میانی مصر به نام تحوتی‌ نخت (Djehutynakht) است که قبل از کشف توسط محققان، دزدان مقبره به آرامگاهش دستبرد زده و تقریبا همه چیز را به غارت برده بودند. در طی این صد سال دانشمندان حتی نمی‌دانستند این مومیایی متعلق به اوست یا همسرش و سرانجام با استفاده از بقایایی از استخوان‌های فک و آرواره جنسیت آن تعیین شد.

در حقیقت تلاش‌های قبلی برای این کار به شکست انجامیده بود. استخراج DNA از مومیایی‌های باستانی به دلیل از بین رفتن و تجزیه شدن DNA کاری بسیار دشوار است که پیش از این هرگز موفق به انجامش نشده بودند و این اولین بار است که محققان موفق به استخراج و بررسی DNA از یک مومیایی باستانی شده‌اند.

دانشمندان در سال ۲۰۰۹ برای دستیابی به DNA این مومیایی توانستند مجوز انتقال و آزمایش ۱۰۵ میلی‌گرم از گَرد دندان را کسب کنند. امروزه هر‌ گونه انتقال آثار تاریخی و باستانی از موزه‌های کشور مصر مطابق قانون ممنوع است. محققان پس از انتقال این اجزا با افزودن مایعی مخصوص جهت رونویسی و افزایش غلظت DNA، توانستند دریابند که این مومیایی متعلق به یک مرد و به احتمال زیاد متعلق به خود تحوتی‌ نخت است.

با این حال هنوز هم مشخص نیست این سر و مقبره‌ای که در آن به تحقیق پرداخته شد، هر دو متعلق به تحوتی نخت باشند، زیرا دو فرماندار با این اسم در این ناحیه زندگی می‌کرده‌اند. تحوت (Thoth) در زبان محلی به معنای قدرتمند است و هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط بین آن‌ها وجود ندارد.