اپلیکیشن سروش دارای ویژگیهای مختلفی است که به دلیل حمایت سازمانها و ارگانهای مختلف از آن به یکی از جدیترین گزینههای جایگزینی با تلگرام تبدیل شده است و موافقان و مخالفان زیادی دارد. موافقان این اپلیکیشن بیش از هر دلیل فنی و کاربردی به ایرانی بودن این اپلیکیشن اشاره میکنند و در مقابل مخالفین بیش از آنکه به اشکالات فنی و کاربری سروش بپردازند، به مشکل امنیت آن استناد میکنند که این موضوع قطعا در هر دو طرف دارای موارد درست و غلطی است.
ایرانسل و همراه اول در یک اقدام جالب که در تبلیغات تلویزیونی اپلیکیشن سروش نیز به کرات مشاهده میشود، مصرف اینترنت کاربران سروش را در این پیام رسان رایگان کرده و تمامی نقل و انتقالات ترافیکی این اپلیکیشن تا پایان سال ۹۷ به صورت رایگان محاسبه میشود.
اما در این مطلب قصد داریم به دلایلی اشاره کنیم که ما را برای استفاده نکردن از اپلیکیشن سروش قانع میکند. لازم به ذکر است که بهزودی مطلب جداگانهای برای دلایل استفاده از این پیام رسان داخلی نیز خواهیم نوشت تا با مقایسه هر دو، بهترین نتیجهگیری را کاربران داشته باشند.
۱- آیا مشکلات امنیتی سروش پایانپذیر است؟
اولین و مهمترین دلیلی که پیشنهاد میشود برای استفاده از اپلیکیشن پیام رسان سروش، تجدید نظر کرده و سراغ دیگر اپلیکیشنهای داخلی بروید، مساله مشکلات امنیتی این پیام رسان است. مشکلات امنیتی سروش از همان ابتدا سر و صدای زیادی در شبکههای اجتماعی و فضای رسانهای کشور ایجاد کرده بود که از مساله عدم استفاده از پروتکل اساسال شروع و در آخرین مورد به عدم وجود رمزنگاریهای پیشرفته در کدهای این نرم افزار پیام رسان ختم شد.
شاید دور از انصاف است که باگها و مشکلات امنیتی سروش را صرفا به ایرانی بودن آن ارتباط داد چرا که مهندسین ایرانی ثابت کردهاند توانایی طراحی و تولید نرم افزارهای بسیار ایمن را داشته و میتوانند محصولاتی را به بازار ارایه کنند که در سطح جهانی حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد ولی نگرانی اصلی ما و دیگر کاربران سروش این است که چرا سروش نتوانسته از تجربیات تلگرام و سایر پیام رسانهای قدیمی و بینالمللی استفاده کرده و دقیقا روند اشتباهات دیگر پیام رسانها را تکرار میکند؟
دلیلی که موافقان سروش مطرح میکنند این است که همه پیام رسانها در ابتدای راه به همین نحوه فعالیت خود را آغاز و این اشتباهات را تجربه کردهاند ولی در صورتی که منطقی به موضوع نگاه کنیم، مدیران سروش میتوانستند با یک سرچ ساده در مورد باگهای تلگرام و سایر پیام رسانها، از رخ دادن مشکلات امنیتی که برای دیگر اپها نیز تکرار شده بود، جلوگیری کنند.
همه این موارد یک سوال بزرگ در ذهن کاربران ایجاد میکند: “آیا مشکلات امنیتی سروش پایان پذیر است؟”
۲- اپلیکیشن پیام رسان سروش کندتر از تلگرام است، هر چند با فاصله بسیار کم …
در دی ماه سال ۹۶ و در پی اتفاقاتی که قطعا در جریان آن هستید، تلگرام فیلتر شد و پیام رسانهای داخلی در یک چالش سنگین قرار گرفتند. هجوم کاربران ایرانی به این اپلیکیشنها باعث شد که سروش در ۲۴ ساعت روز، کمتر از چند ساعت و آنهم به صورت نصفه و نیمه در دسترس کاربران باشد و دیگر پیام رسانها مانند گپ، بله و آیگپ نیز وضعیت مشابهی داشتند و باید بگوییم سروش و دیگر اپلیکیشنهای داخلی از این آزمون بزرگ، نمره مردودی گرفتند.
در پاسخ به ایرادات، مسئولان سروش هجوم گسترده کاربران را دلیل عدم پایداری سرورهای سروش اعلام کردند و بسیاری از کاربران نیز این پاسخ را منطقی ارزیابی کردند ولی تجربیات کاربری ما قبل از دی ماه ۹۶ وجالبتر از آن در زمان فعلی نیز نشان میدهد، هنوز فاصله پایداری این پیام رسان ایرانی و تلگرام بسیار زیاد بوده و گویا فاصله حداقل ۳ ماهه از جریانات دی ماه ۹۶ تا به الان، نتوانسته مدیران سروش را برای ارتقای سرورهای پیام رسانشان قانع کند!
از سوی دیگر سالیان سال است که در کشور ما ثبت نامهای زیادی به صورت اینترنتی انجام میشود که مهمترین نمونه آن، ثبت نامهای مربوط به آزمون سراسری است که به خوبی ثابت کردند، زیرساختهای کشور برای برقراری یک سرویس پایدار فراهم بوده و به راحتی میتوان برای استفاده همزمان دهها هزار کاربر در سروش برنامهریزی کرد ولی سوال اینجاست چرا این اپلیکیشن با حمایتهای گستردهای که از آن میشود، نمیتواند سرویس پایداری در حد تلگرام و یا بالاتر از آن را ارایه کند؟
تاکید میکنیم که کیفیت ارتباط سرویسهای این پیام رسان نسبت به ماههای گذشته بهتر شده ولی قطعا همه کاربران سروش که تجربه استفاده از تلگرام را دارند، این موضوع را تایید خواهند کرد که اپلیکیشن سروش کندتر از تلگرام است، هر چند با فاصله بسیار کم …
یواشکی بخوانید: اگر تلگرام فیلتر شد و دوباره یک میلیون نفر برای استفاده از سروش اقدام کردند، تضمینی برای پایداری آن وجود دارد؟
۳- نبود نسخه وب در سروش!
یکی از نسخههای پرطرفدار تلگرام و حتی پیام رسانهای داخلی مانند ایتا، بله و آیگپ، وجود نسخه وب است که مورد استفاده بسیاری از کاربران قرار میگیرد. دلیل پرطرفدار بودن این نسخهها، به این دلیل است که به راحتی و بدون نیاز به نصب اپلیکیشن و یا برنامهای در ویندوز، میتوان به محیط پیام رسان دسترسی داشت و در صورت نیاز به فایل یا پیامی، صرفا با باز کردن مرورگر میتوان به فضای شخصی خود دسترسی داشت.
نسخه وب در این اپلیکیشن وجود نداشته و به طور کلی، مدیران سروش قید طراحی و راهاندازی آن را زدهاند و میبایست در آینده به طراحی این نسخه اقدام نمایند.
۴- کیفیت بد نسخه ویندوز سروش!
آخرین دلیل که باعث میشود این پیام رسان ایرانی بر خلاف تلگرام، ایتا، آیگپ و… یک پیام رسان کامل به نظر نرسد، مشکلاتی است که در نسخه ویندوز این پیام رسان وجود دارد. تجربه کاربری ما در دی ماه ۹۶ یک نتیجه بیاغراق داشت: افتضاح!
اما پس از اینکه تلگرام رفع فیلتر شد و بسیاری از کاربرانی که حالا به حدود ۵ میلیون نفر رسیدهاند، از سروش خارج شدند و فشار روی سرورهایش کم شد، این موضوع باعث بالا رفتن کیفیت نسخههای مختلف سروش گردید ولی هنوز کیفیت نسخه ویندوز این اپلیکیشن خوب نیست و اگر جزیی از کاربرانی هستید که به نسخه ویندوز یا لینوکس تلگرام عادت کردهاید، به طور کلی قید نسخههای متنوع سروش را باید بزنید و صرفا خودتان را با اینترنت رایگان این پیام رسان سرگرم کنید!
دوستانی که مثل ما دغدغه تولید داخل را دارند، دقت کنند که هدف ما تخریب نبوده و نخواهد بود و طبق بررسیهای ما، کاربرانی که قصد استفاده از پیام رسان ایرانی با امکانات خوب را دارند، میتوانند از اپلیکیشن پیام رسان ایتا و یا دیگر اپلیکیشنهایی مانند بله و آیگپ استفاده کنند که وضعیت بهتری نسبت به این پیام رسان ایرانی در حال حاضر دارند.
توجه کنید مشکلاتی که در مورد کندی و کیفیت سرویسهای مختلف سروش در این مقاله مطرح کردیم، با پیش شرط این بود که شاید سروش با تلگرام جایگزین شود، پس برای اپلیکیشنی در این جایگاه حتی یک ثانیه تاخیر در پاسخدهی و چند دقیقه کندی نیز بسیار زیاد است!
نظر شما چیست؟ به نظر شما سروش گزینه مناسبی برای جایگزینی با تلگرام خواهد بود؟